انس با نیس

ساخت وبلاگ
انس با انیس
احتمالا صنف هفتم مکتب بودم که برای نخستین بار با دو نشریه "یکی روز نامه انیس ومجله عرفان" انیس و مخاطب شدم.من در این نشریه بیشتر محتوا فرهنگی را زیر رو میکردم و برخی اشعار این دو نشریه را نزد پدرم میخواندم ، بیشترینه محتوا های فرهنگی از خامه بدستان آنروزگار مانند سر شار شمالی ،صوفی عبد الحق بیتاب ،استاد خلیل الله خلیلی ،شایق هروی ،شایق افندی مرحوم نوید ودیگران به آذین چاپ آراسته میشد.هنگامیکه از بدخشان بکابل برای ادامه آموزش آمدم انیس را ازد که های کتاب فروشی میخریدم ومانند گذشته محتوا های فرهنگی آنرا میخواندم.
بعد از رویداد ثور انیس بدامن یک جریان سیاسی افتاده بود وبیشترینه در محتوا آن برای تحقق نظام یک سویه جهت گیری سیاسی داشت ، ومانند گذشته اشتیاق ویژه به پیگیری محتوا آن نداشتم.
دهه ها یکی پی دیگر آمدند وبا شتابناکی گذشتند ، تا اینکه حکومت داکتر نجیب الله از هم پاشید و مجاهدین با کوله باری از عقده های ایدیولوژیک سکان دار قدرت در کابل شدند ،ومن هم در همین سالها در روز نامه انیس به حیث کارمند این روز نامه شدم ، اما هرگز فکر نمیکردم روز ی به صفت مدیر مسوول این روزنامه زمینه خدمت گذاری برایم فراهم گردد.
بعد از فروپاشی حکومت مجاهدین از کابل و چمباته زدن طالبان بر اریکه قدرت من در روز نامه انیس به حیث سکرتر مسوول مقرر شدم وروزنامه انیس با تیراژ پاین و مخاطبان محدود در کابل زنده بود، ورویدا د هارا با سانسور جدی به مخاطبان خود انتقال میداد.
اما با آمدن دوره انتقالی که فضای سیاسی کشور با تغییر جدی رودر رو شده بود ،اما مانسلی بودیم که با خود سانسوری ومحافظه کاری معتاد بودیم وکمتر به نشر رویداد های داغ مبادرت میکردیم.
اما آقای دوکتورسید مخدوم رهین وزیر اطلاعات وفرهنگ وآقای عبالحمید مبارز که به کشور بازگشته بودند از مزایای آزادی بیان به صورت عمیق تر آگاهی و زمینه نشر وپخش دیدگاه آزاد را به نیکوی مدیریت میکردند.
در سال 86 هنگامیکه آقای عبد الکریم خرم از پارلمان رای اعتماد برای رهبری وزارت اطلاعات وفرهنگ گرفت ،من به حیث مدیر مسوول روز نامه انیس مقرر شدم و بیشترینه به ا ین موضوع فکر میکر میکردم چگونه یک تغییر مثبت رادر نحوه نشرات انیس ایجاد کنم.
در نخستین روزهای ایفای ماموریتم یک دوره آموزشی کوتاه مدت را برای همکارانم بر گزار کردم وهرروز برای دوساعت آموزشهای حرفه خبر نگاری را از تهیه خبر ،گزارش ،فیچر ،مصاحبه و نحوه نوشتن لید وتیتر آغاز کردم .
در مرحله بعدی به مدیریت اعلانات توجه نمودم ،وبدرستی میدانستم که انیس هنگامی میتواند فن آزادی وراستگوی به مخاطبان را تمرین کند که متکی به هزینه تولیدی خود باشد ،و در سال اول از مدرک پخش اعلان در حدود 13 ملیون افغانی درآمد داشتیم که این رویداد اعتماد به نفس مرا را نسبت به مدیریت که داشتم تقویت کرد.
در صفحات انیس به رویداد های خبری ،گزارش ،مصاحبه ومقا لات گونه گون مبادرت میکردیم درصحفه نخست رویداد های خبری که بیشتر تولید کارمندان روز نامه بود،در صفحه دوم تبصره وتحلیل وصفحه سوم به مضامین اختصاصی وصفحه چهارم به بقیه اخبار صفحه نخست وباقیمانده محتواهای گونه گون مبادرت میشد.
اما با توجه به حضور فعال که رسانه های دیداری ونوشتاری آزاد داشتند ،تا حدودی زمینه مخاطب یابی را برای انیس تنگ ساخته بود، همانطوریکه پیشتر اشاره کردم کارمندان رسانهای وابسته به دولت با نوعی خود سانسوری معتاد ، و از شرح وبسط رویدادهای بکر وجامع اندکی هراس داشتند.
با جسارت باید گواهی داد که مدیران ارشد در مقام وزارت کمتر به هدایت ،دستور دهی و تابعیت از پالیسی ویژه ما را تاکید میکردند ، بلکه ما به مثابه بازماندگان دوره بحران های پیاپی فرسایشی عادت داشتیم تا در محتوا روز نا مه کمتر از پخش افکار آزاد استفاد کنیم و مانند گذشته ترجیح میدادیم ،به سبک وسیاق خویش روز نامه را گر دانندگی کنیم.
امروز هم من از مخاطبان روز نامه انیس هستم ، وروزانه برای نیم ساعت تیتر ها و مضامین روز نامه را ورق میزنم و با روشنی می یابم که خود سانسوری تا هنوز حاکم بر سر نوشت همکاران منست.
قابل تذکر میدانم که تا هنگامیکه این فضا مشمیز وپوسیده از سرشت دست اند ر کاران روزنامه یک سو نشود ،و روز نامها رویداد هارا همان طوریکه اتفاق افتاده به مخاطبان خود نرسانند ،بازار شکار مخاطب کم نور و بیرمق خواهد بود.
درد نیا امروز هیچ رویدادی بصورت مکتوم تا دراز مدت پوشیده نخواهد ماند ،آقای خلیل زاد با نوشتن کتاب فرستاده راز های سر بمهری را بعد از گذشت اندکی با تفصیل بیان کرد ،و آقای سپنتا به ادامه راهکار او در دو مجلد رویداد کهنه ئی را با زبان تازه ارائیه کردوداکتر وکیل بعد از گذشت دو دهه واندی مخاطبان رویداد های هنگام سکان داری داکتر نجیب الله را مفصل نوشت.
اگر ما هم به مثابه روز نامه نگران مومن به منافع ملی نتوایم رویداد های امروز را با نگرش بیطرفانه ،صادقانه مبتنی بر روحیه، سرعت، دقت و عنیت ارائیه کنیم فردا این رویداد ها به خورد مخاطبان میرسند.
پس شایسته است با روحیه انصاف ،دقت ،بیطرفی رویداد امروز را به مثابه خبر داغ نا مصرف شده همین امروز در صفحه نخست روز نامه جاگزین سازیم .
تا از یکسو رسانه ها مورد اعتماد مخا طبان واقع شده و از جانبی خبر باسی وشب ماند برای فردا نشوند،و از جانبی شک نیست که این رویداد ها توسط رسانه دیگر باز تاب خواهند ویافت ورسانه های دولتی مانند گذشته مورد اعتماد مخاطبان نخواهند بود .
فیض الله محتاج

شطحیات محتاج...
ما را در سایت شطحیات محتاج دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : muhtajo بازدید : 78 تاريخ : سه شنبه 29 آبان 1397 ساعت: 13:03